Choď na obsah Choď na menu

Pravidlá

RPG a ako ju správne hrať

 Ako sa teda RPG hra na Rokforte hrá

Hrali ste už niekedy hru Sims alebo ste sa ako malí skúšali hrať sa s hračkami? Vrukách ste držali životy iných, vymyslených postavičiek, hrali ste za nich ich život a určovali ich osud.

Roleplay je niečo ako táto hra, kde na seba ľudia preberú fiktívne charaktery vymyslených postáv a pomocou nich prežívajú ich život. Životy jednolivých postáv sa križujú a splietajú dohromady a tým vzniká RPG.

Roleplay by mala zobrazovať hlavne bežný život nás, kúzelníkov. Napríklad ráno vstaneme, prídeme sa naraňajkovať do Veľkej siene, bavíme sa s priateľmi, vyriešime nejaký problém, splníme si povinnosti a úlohy atď. Všetky bežné úkony, činnosti, ktoré denne vykonávame.

Tieto činnosti vykonáva RPG postava. Vy v realite ste hráči, ktorí ovládajú svoje RPG postavy.

RPG postavy tvoria základ RPG sveta, pretože bez nich by sa nedala hrať žiadna roleplay. RPG postavy sú ovládané hráčmi (teda našim reálnym ja). Každá postava musí mať svoje dobré a zlé vlastnosti, schopnosti, svoju históriu.

Ako sa teda RPG na Rokforte hrá

Akcia sa píše do hviezdičiek ** alebo lomítok // (hviezdička/lomítko pred začiatok akcie, hviezdička/lomítko za koniec akcie), priama reč sa píše ako normálny text.

Príklad 1: *vošla do Veľkej siene a zamávala ľuďom* Dobrý deň!

Príklad 2: *sadne si do kresla zmorená únavou* Môže mi niekto podať vodu? *opre sa o kreslo a díva sa do ohňa* Nevyslovené myšlienky sa píšu spolu s akciou, ale odlišujú sa kurzívou (šikmím písmom)

Rušenie RPG

Správny hráč RPG by si mal byť vedomí toho, kedy smie a kedy nesmie vstupovať do RPG iných postáv. Nie je na mieste, aby závidel a žiarlil na iných hráčov, že hrajú svoju RPG, že ho do nej nepozvali a že v nej nie je vítaný, preto je vrcholne neslušné rušiť ich RPG rôznymi poznámkami o ich hre, či vstupovať do ich RPG bez toho, aby sa s nimi dohodol. Takýto hráč totiž nemusí tušiť, akým smerom by sa daná RPG mala vyvýjať a kam sa chcú postavy pomocou nej dostať.

Tímto teraz nechceme povedať, že je zlé zapojovať sa do roleplay iných postáv. Je však potrebné uvedomiť si, že to treba robiť s ich vedomím a až po oboznámení sa so situáciou.

Aj postavy hrajúce RPG musia vedieť, že od nich nie je pekné, ak hneď každého odbijú a nedovolia mu zapojiť sa, pretože nie je "vyvolený". Tú trošku času na oboznámenie s RPG by si hráči niekedy mohli nájsť a dovoliť tak ostatným, aby sa sami rozhodli, či sa zapoja alebo nie.

Súboje

Pri súboji je nutné, aby hráč po vyslaní kliatby vždy počkal na odpoveď toho, na koho je kliatba smerovaná, až potom môže vyslať ďalšiu!

Hranie sa na hrdinu

Nikto z Vás sa nehrá na hrdinu, na začiatku vašej hry, kedy nastúpite do Rokfortu je Vám 11 rokov a podľa toho riadite vývin Vašej postavy. Pokiaľ sa stanete hrdinom, tak o tom rozhoduje Rozprávač.

Niečo málo o kúzlach

Tiež ako študenti neviete ovládať všetky kúzla, viete len to, čo sa naučíte v Rokforte či niekde inde (v tejto RPG hre), nesmiete používať kliatby ktoré sa neodpúšťajú.